Lid van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde

Contact

Adres:
Loonsebaan 37
5263 CL Vught
Telefoon:
073 - 656 94 92
E-mail:
Karel Gerritse

Hoe gebruik ik homeopathische geneesmiddelen?

Middel is prikkel
Het uiteindelijke voorschrift van het homeopathisch geneesmiddel is gebaseerd op de informatie uit ons gesprek, uw antwoorden op de vragen uit de vragenlijst, op uw klachtenpatroon en mijn waarnemingen. Het middel kunt u vergelijken met een prikkel die de aanzet geeft tot genezing.

Naast inname van het homeopathische geneesmiddel zijn meestal geen andere maatregelen nodig. De invloed van het middel is zelf beter te beoordelen bij een gelijkblijvende levensstijl. Hebt u vragen tijdens de behandeling? Ik sta u graag te woord!

Inname
Doorgaans begint u met de inname van één dosis (een of enkele korrels, afhankelijk van het voorschrift) van het homeopathisch geneesmiddel per dag. Opname vindt optimaal plaats als deze in de mond smelt. Het tijdstip is minder van belang. Wel is het voor u handig, om een min of meer vast moment van de dag aan te houden. Voor kleine kinderen die niet kunnen opzuigen, kunt u het korreltje oplossen in een beetje water. Roer flink en geeft het te drinken aan uw kind, eventueel via een theelepeltje. Mocht dit niet lukken, denk dan eens aan een oplossing in limonade.

Reacties
Na inname van een homeopathisch geneesmiddel kunnen de reacties per persoon uiteenlopen. Soms reageert u als antwoord op de prikkel juist met een tijdelijke verergering van uw klachten. Ook nieuwe klachten kunnen optreden. Vaak is dit een uitscheidingsreactie, die in feite het genezingsproces ondersteunt! Denk aan koorts, diarree of zweten.

Tijdelijk stoppen
Bij een verergering van klachten is het belangrijk om tijdelijk te stoppen met innemen van het homeopathische geneesmiddel, en te wachten tot het lichaam voldoende is hersteld. Hierna kunt u de inname hervatten.

Prikkel vergroten
Indien na twee weken inname geen duidelijke reactie optreedt is de gegeven prikkel van het homeopathisch geneesmiddel waarschijnlijk te klein. U kunt het middel dan tweemaal per dag gaan innemen.