Lid van de Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde

Contact

Adres:
Loonsebaan 37
5263 CL Vught
Telefoon:
073 - 656 94 92
E-mail:
Karel Gerritse

Kleine dosis, toch effect: hoe kan dat?

Principe van de verdunning
Als geneesmiddel en als bewerkte verdunning, kunnen stoffen die bepaalde verschijnselen oproepen, deze zelfde verschijnselen ook genezen. Dit principe werd ontdekt in 1790 door de grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann.
Neem koffie. Deze drank kan slapeloosheid veroorzaken bij overmatig gebruik of bij gevoelige mensen. In een verdunning, als homeopathisch geneesmiddel, blijkt koffie bepaalde vormen van slapeloosheid juist te verhelpen!

Genezend effect
We weten nog steeds niet precies hoe homeopathische geneesmiddelen werken. Er liggen onomstotelijke bewijzen, dat homeopathische medicijnen actief zijn en een genezend effect hebben. Deze geneesmiddelen blijken ook te werken bij baby’s en dieren. Bij hen kan het placebo-effect, dat slechts optreedt als de patiënt gelooft in een behandeling, niet optreden.

Op individu afgestemd
Duizenden gedocumenteerde gevallen laten zien dat kleine, op het individu afgestemde, doses van homeopathische geneesmiddelen heel effectief zijn voor de gezondheid. Deze kleine doses kunnen alleen hun werk doen, als de middelen precies passen bij de ziektetoestand van de patiënt. Dan gedraagt het middel zich als katalysator van het afweersysteem van de persoon in kwestie. De patiënt geneest uiteindelijk op eigen kracht. Bij de keuze van een verkeerd middel gebeurt er niets.